Suomen Ateenaksikin kutsuttu Jyväskylä on vanha yliopistokaupunki, jonka sielu sykkii kulttuuria, teollisen joenrantaelämän tunnelmallista henkeä. Kaupunki on Keski-Suomen maakunnan keskus, joka keskeisen sijaintinsa vuoksi toimii myös läpikulkukaupunkina monille matkalaisille.

Jyväskylän monipuolinen ravintolatarjonta ravitsee niin paikalliset kuin turistitkin sekä kotimaisin että kansainvälisin makuelämyksin. Vaikka kaupungista halutessaan löytää ketjuravintoloita ja monikansallisia pikaruokapaikkoja, Jyväskylän yksityisissä ravintoloissa on perinteitä kunnioittavaa, juurevaa ylpeyttä. Asiakkaille tahdotaan tarjota paikallista fiilistä hyvällä palvelulla.

Poimintoja Jyväskylän ravintoloista

Jyväskylä on liioittelematta täynnä juurevia ruokaravintoloita joka makuun. Osa ruokapalveluista nivoutuu yhteen muiden kokous- ja majoituspalveluiden kanssa, jolloin ruokailu onnistuu suuremmillekin ryhmille tilausravintola-konseptilla. Maanlaajuisten ketjuravintoloiden paikallisten toimipisteiden lisäksi Jyväskylässä toimii useita yksityisiä keittiöitä, joiden persoonallinen ja asiakaslähtöinen ote ilahduttaa kävijöitä ja toivottaa heidät palaamaan toistekin.

Seuraavaksi poimintoja Jyväskylän ravintolatarjonnasta. Kaikilla mainituista ruokapaikoista on omat kotisivut, joilta löytyvät ajantasaiset aukioloajat, yhteystiedot, ruokalistat ja hinnasto.

  • Vanha Asemaravintola

Jyväskylän Vanha Asemaravintola toimii osoitteessa Hannikaisenkatu 18 vuonna 1916 valmistuneessa kaksikerroksisessa hirsirakennuksessa, jonka tehtävä on ollut palvella janoisia ja nälkäisiä matkalaisia saattajineen talon valmistumisesta saakka. Asemaravintolassa lounastat maanantaista perjantaihin kello 10.30-14.00. Menun herkkuja nautitaan arkisin klo 10.30-22.00 välisenä aikana, lauantaisin välillä 12-22.

  • Sohwi

Jyväskylän kolmanneksi vanhin ravintola kaupungin toiseksi vanhimman terassinsa kera on Sohwi, vuodesta 1968 toiminut ravintola Jyväskylän yliopiston vieressä. Se yhdistää ruokailun ja tapahtumat, joita paikassa on vaihtelevasti livemusiikkiin painottuen. Sohwin sivuilla mainitaankin ”food & rock”.

Sohwi palvelee osoitteessa Vaasankatu 21. Maanantaisin ravintola on avoinna 14-22, keittiö iltakahdeksaan saakka. Tiistaista torstaihin paikassa viihdytään keskiyöhön saakka, kyseisinä päivinä keittiö sulkeutuu klo 21.30. Perjantaisin ja lauantaisin Sohwin keittiöstä saa sapuskaa iltakymmeneen, mutta baarin ovet suljetaan vasta kahdelta yöllä. Sunnuntaisin pätevät maanantain aukioloajat sekä ravintolan että sen keittiön suhteen.

  • Miriam’s

Lämminhenkistä ja tunnelmallista yksityisyrittäjyyttä edustaa kahvila Miriam’s Torikulmassa osoitteessa Asemakatu 12. Vaikka kyse onkin pääasiassa kahvilasta, tarjoillaan siellä myös aamiaista, salaatteja ja keittolounaita.

Miriamin unelmien täyttymyksessä ja ahkeralla uurastuksella toteutetussa, sympaattisessa kahvilaravintolassa viihdyt maanantaista perjantaihin kello 7.30-19.30 välillä ja lauantaisin aamuyhdeksästä puoleen kahdeksaan illalla.

  • Beans & more

Beans & more on 100-prosenttisesti kasvipohjaisen tarjonnan café shop -ravintola, josta voit täydentää omaakin ruokakomeroasi vegaanisilla elintarvikkeilla. Sinne poikkeat osoitteessa Asemakatu 11 maanantaista perjantaihin kello 10-18 ja lauantaisin välillä 8-16.

Kansainvälisiä herkkuhetkiä

Jyväskyläläiset ravintolat käyttävät mielellään kotimaisia sesonkiraaka-aineita, luomua ja lähiruokaa. Jos kaupungissa mielii maistella globaaleja ruokalajeja, se onnistuu hyvin Jyväskylän useissa etnisissä ruokapaikoissa.

  • Meksikolaisen ruoan ystäville tarjoilee sapuskaa Panza Väinönkatu 11:sta. Tiistaista torstaihin siellä lounastetaan 11-14 välisenä aikana, A la Carte tarjoillaan klo 17-22. Lauantaisin A la Carte -listalta voit tilata välillä 14-22. Panzan baari palvelee asiakkaita tiistaista lauantaihin aamukahteen saakka. Sunnuntait ja maanantait ravintola viettää siestaa.
  • Väinönkatu 26:ssa Väinönkeskuksessa ruokkii ravintola Sakuraga aasialaista ruokaa rakastavia nälkäisiä.
  • Kauppiaspihan Torikeskuksen toisessa kerroksessa syöt aasialaista thai- ja sushiravintola Muang Thaissa maanantaista perjantaihin klo 10.30-15.00, lauantaisin klo 11-16 ja sunnuntaisin klo 12- 15. Myös ketjuravintola Hanko Sushissa pääset sushi-lautasten äärelle. Hanko Sushi sijaitsee Kauppakatu 20:ssä.
  • Pick Up Pizzeriasta taas ostat niin pitsat kuin kiinalaisenkin aterian osoitteessa Ilmarinkatu 7, jossa lounastetaan arkisin yhdentoista ja viidentoista välillä. Pick Up on auki maanantaista perjantaihin klo 11-21 ja viikonloppuisin keskipäivästä iltayhdeksään. Pitsan ja kebabin kaipuun tyydyttää Yliopistonkatu 21:ssä toimiva pizzeria Ali Baba, jonka kanta-asiakkaat ovat tunteneet jo vuodesta 1993.

Kiinnostavia teemaravintoloita

Suomeen rantautunut, viikinkiaikaiseen ruokailuun erikoistunut Viikinkiravintola Harald toimii ravintolaketjuna useammissa kaupungeissa, niin Jyväskylässäkin. Kaupungin kompassiaukiolta on matkaa Viikinkiravintola Haraldin sarvia nostattavan herkullisten lihapatojen äärelle ainoastaan minuutin kävelyn verran. Harald sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 33. Aukioloajat ovat maanantaisin klo 11-21, tiistaista torstaihin 11-23, perjantaisin 11-24, lauantaisin 12-24 ja sunnuntaisin klo 12-21.

Ravintola Green Egg Kauppakatu 27:ssä kertoo olevansa aivan uudenlainen, rohkealla otteella ruokaa valmistava ravintola. Jo nimikin tulee ravintolan lipputuotteesta, Big Green -savustusmunasta. Lisäksi Green Eggin erikoisuutena tunnetaan bunit, jotka ovat makean suolaisia vehnäsämpylöitä. Green Egg ottaa vaikutteensa Aasian ja Amerikan katukeittiöistä panostaen myös juomapuoleen. Maanantaista torstaihin pääset kokeilemaan Green Eggin savunsekaista menua klo 10.30-21, perjantaista lauantaihin klo 10.30-24.00 sekä sunnuntaisin kahdestatoista iltaseitsemään.

Eläimellisen tyyliteltyä palvelua

Ravintola Kissanviikset on täyttänyt asiakkaiden nälästä mouruavat vatsat jo 50 vuotta Jyväskylän keskustassa osoitteessa Puistokatu 3. Kissanviiksissä aterioit kahdessa kerroksessa vaikkapa lautasellisen etanoita maanantaista torstaihin aikavälillä 11-23, perjantaisin klo 11-23.30, lauantaisin 13-23.30 ja sunnuntaisin klo 13-21.30.

Ravintola Pöllöwaarissa Yliopistonkatu 23:ssa nautit huomaavaisesta palvelusta, palkitusta juomavalikoimasta Viinibaarissa ja Viinipihassa sekä kotimaisista raaka-aineista valmistetusta, kansainvälisin lisukkein ja kastikkein höystetystä ruoasta. Majoittuminenkin onnistuu Boutique Hotelli Yöpuussa.