Jyväskylän kaupunki ja laaja kunta alueen ympärillä tarjoavat monenlaista ohjelmaan ympäri vuoden. Talvikaudella säännöllistä kulttuuritoimintaa on toki aktiivisemmin, mutta kyllä Jyväskylästä tekemistä löytyy kesälläkin.

Neste Ralli

Neste Ralli Finland, entiseltä nimeltään Jyväskylän suurajot, on tapahtuma, joka vetää aina heinäkuun lopulla puoleensa rallikansaa kaikkialta maailmasta ja tunnelma näkyy voimakkaasti seudun katukuvassa. Kaupungin kävelykadulla vallitsee tilaisuuden aikaan suorastaan markkinatunnelma, sillä erilaiset ruokakojut ja muut ulkoilmakauppiaat pystyttävät sen varrelle myyntipaikkansa. Iloisen jännittynyttä rallikansaa on liikkeellä sankoin joukoin, vaikka itse rallitapahtumat ajetaan eri puolilla Jyväskylän kuntaa ja jotkut sen ulkopuolellakin.

Nyt on varmistunut, että tapahtuma ajetaan Jyväskylässä vielä ainakin vuonna 2020 ja se on hyvä, sillä Rallilla on erittäin myönteinen merkitys niin kaupungin imagon kannalta kuin taloudellisestikin. Viime vuonna sen suora taloudellinen hyöty Jyväskylän seutukunnalle oli 14,4 miljoonaa euroa, mikä on melkoinen summa, kun ajatellaan, että kyseessä on vajaan viikon kestävä tapahtuma.

Ralli on perinteikäs tapahtuma ja se on ajettu Jyväskylässä yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1951 lähtien koko ajan kasvaen. MM-rallin osakilpailuksi se tuli vuonna 1979 ja jo vuonna 1959 Ralli oli osa EM-sarjaa. Tunnetuimpia erikoiskokeita ovat Laajavuori, Urria, Ouninpohja ja Harju, josta on viime vuosina kehittynyt erittäin suosittu sen yleisöystävällisyyden vuoksi.

Neste Rallia kannattaa kerran elämässä käydä katsomassa, vaikka ei erityisemmin autourheilua fanittaisikaan, sillä Jyväskylän seudulla kiihkeän jännittävään kilpaan yhdistyy ihastuttava suomalainen luonto ja voimakas kansallistunne, sillä kotimaassa todella kannustetaan omia voittoon. Suomalaiset kuljettajat ovat myös perinteisesti menestyneet Jyväskylässä erittäin hyvin.

Jos taas itse ajot eivät kerta kaikkiaan yhtään innosta, voi jäädä nauttimaan kaupungilla vallitsevasta tunnelmasta, sillä tilaisuuden aikaan Jyväskylä on kuin toinen paikka. Kävelykatu kuhisee, baareissa ja myyntikojuilla kuulee puhuttavan lukemattomia eri kieliä sekä katuruokaa on tarjolla paistetuista muikuista tuliseen curryyn ja tandoorikanaan. Uneliaisuudesta ei totisesti ole tietoakaan!

Kun päätät mennä Jyväskylään seuraamaan Neste Rallia tai nauttimaan sen aikaisesta kansainvälisestä tunnelmasta, muista varata niin matkalippusi kuin majoituksesikin erittäin hyvissä ajoin. Rallikansa nimittäin usein varaa yöpaikan seuraavaksi vuodeksi jo ollessaan lähdössä edellisestä tapahtumasta ja koko Jyväskylän seutu on Rallin ajan täyteen buukattu.

Kesäteatteri on parasta viihdettä

Kesäteatteri on perinteinen suomalainen ilmiö, jossa luonto ja kulttuuri yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Aina sää ei suosi, mutta varmaa on, että esitys on aina elämys. Suomalaiset ovat aktiivisia harrastelijanäyttelijöitä ja kesäteattereista iso osa vedetäänkin läpi täysin harrastelijavoimin, joskus taas ohjaaja ja osa näyttelijöistä saattavat olla teatterin ammattilaisia. Harrastelijamaisuus ei kuitenkaan leimaa kesäteattereita, vaan esitykset ovat tavallisesti erittäin nautittavia ja oivaltavia.

Jyväskylän seutukunnalla tarjoutuu teatterin ystävälle todella mainiot mahdollisuudet katsella kesäteatteria, sillä aktiivisesti toimivia paikkoja on alueella monta. Perinteikkäin niistä on Kansannäyttämö, joka on toiminut jo vuodesta 1956 lähtien ja järjestää kesänäytäntönsä Harjun kesäteatterissa. Syys- ja kevätkausilla Kansannäyttämön esitykset tapahtuvat teatteri Miilussa. Se järjestää teatteritoimintaa lapsille ja aikuisille ympäri vuoden ja sen riveistä onkin ponnistanut ammattilaisuuteen paljon näyttelijöitä.

Muut seudun kesäteatterit ovat Korpilahden teatteri, Laajavuoren kesäteatteri, Latoteatteri Kulissi, Riihivuoren teatteri ja Ruuhipirtin kesäteatteri. Näiden kaikkien ohjelman, yhteystiedot ja kotisivut löytyvät Jyväskylän kaupungin kotisivuilta.

Mainitsemme tässä yhteydessä myös Laukaan, Jyväskylän naapurikunnan puolella toimivan Kanava-teatterin, jonka esitykset ovat jo useiden vuosien ajan olleet suuri yleisömenestys. Kanava-teatterilla on uskollinen näyttelijäkaarti ja sen produktiot ovat ammattilaisen käsikirjoittamia sekä ohjaamia, mikä näkyy esitysten erittäin korkeassa laadussa. Teatterin katsomo on lisäksi katettu, mikä on Suomen ailahtelevassa suvessa suuri plussa.

Soutua kesäkuussa

Aiemmin on toki jo mainittu Neste Ralli, mutta se ei suinkaan ole ainoa alueen urheilutapahtuma. Jyväskylässä ja sen ympäristössä on paljon mahdollisuuksia sekä osallistua itse aktiivisesti erilaisiin urheilutapahtumiin, että seurata ja kannustaa katsojana.

Yksi hauskimmista tapahtumista niin osallistua kuin seuratakin – etenkin sään suosiessa ja auringon helliessä – on Jyväsjärvi-soutu, joka on soudettu jo 25 peräkkäisenä vuonna. Tapahtuma on vakiintunut järjestettäväksi kesäkuun puolivälissä ja joukkue voi ilmoittautua osallistujaksi sekä kilpa- että kuntosarjaan. Jos et saa kasaan omaa yhdentoista hengen porukkaa, mutta haluat osallistua kirkkovenesoutuun, ole yhteydessä urheiluseura Kensuun. Sieltä osataan varmasti vinkata joukkueita, joilla saattaa olla vajaamiehitystä.

Jos itse soutaminen ei kiinnosta, kannattaa tätä iloista urheilutapahtumaan mennä seuraamaan Jyväsjärven rannalle, sillä huudoilla ja usein laulullakin soutua rytmittävät venekunnat ovat hauska näky ja kilpailu parhaiden tiimien välillä on huomattavan jännittävää seurattavaa. Tapahtumassa on myös dramatiikkaa, sillä airoja katkeilee, soutajat putoilevat istuimiltaan ja veneet vuotavat.

Jyväskylän kesä

Ehkä kaikkein perinteikkäin kaupungin tapahtumista on Jyväskylän kesä. Se on koko Pohjoismaiden vanhin kaupunkifestivaali, joka järjestetään joka kesä heinäkuussa. Festivaalin ohjelma on erittäin monipuolista aina musiikkiesityksistä, sirkuksesta ja näyttelyistä keskustelutilaisuuksiin, runonlausuntaan ja joukkoliikuntatempauksiin asti. Festivaali sopii mainiosti koko perheelle, sillä lapset on huomioitu ohjelmassa viime vuosina erittäin hyvin.