Jyväskylän maine ei rajoitu moottoriurheiluun ja opettajiin, vaan kaupunki on synnyttänyt myös julkkiksia. Osa tunnetuista henkilöistä on tosin muuttanut muualle asumaan, mutta syntymäpaikka on aina se, mistä kaikki ponnistavat alkunsa.

Ehkä tunnetuimpana julkkiksena voi mainita Matti Nykäsen, onpa Jyväskylään nimetty mäkihyppääjän mukaan hyppyrimäkikin. Tässä artikkelissa kerrotaan olympiavoittajasta enemmänkin sekä lisäksi muista koko Suomen ja osan muunkin maailman tuntemista julkisuuden henkilöistä, jotka ovat alun perin syntyneet Päijänteen pohjoisosassa.

Matti Nykänen

Suomen ja koko maailman kautta aikain yksi ansioituneimmista mäkihyppääjistä on 17.7.1963 Jyväskylässä syntynyt Matti Nykänen. Hän tuli alun perin julkisuuteen huikeilla mäkihyppysuorituksillaan, mutta kunnostautui sittemmin myös laulajana. Hänestä on myös kirjoitettu useita kirjallisia materiaaleja, elokuva sekä dokumentteja. Matti on joutunut käymään haastavia aikoja yksityiselämässään, minkä takia hänet on nähty myös lehtien palstoilla. Nykänen asuu tällä hetkellä Lappeenrannan Joutsenossa aviopuolisonsa Pia Talonpojan kanssa.

Nykäsen suurimmat saavutukset ovat yhteensä viisi olympiamitalia. Niistä neljä ovat kultaisia, joista kolme ovat henkilökohtaisia ja yksi joukkuemäestä. Mitalisarjaan kuuluu myös yksi hopea. Maailmanmestaruuskilpailuista Nykänen onnistui hyppäämään itselleen peräti yhteensä 14 mitalia, joista kuusi on kaikkein kirkkaimpia. Suomen mestaruustasolla palkintosijoja kertyi 22 kappaletta, joista 13 kertaa Nykänen pääsi kipuamaan korkeimmalle korokkeelle.

Lisäksi Nykänen voitti mäkihypyn maailmancupin neljästi ja osakilpailuvoittoja tuli 46 kappaletta. Vanhemmalla iällä aktiiviuran jo päätyttyä Matti Nykänen on voittanut veteraanien maailmanmestaruuskilpailuissa kolme mitalia, joista kaksi on ollut kultaista. Ura huipulle alkoi Jyväskylän hiihtoseurasta ja maajoukkueen lisäksi se pysyi Matin urheiluseurana hyppyjen loppuun asti.

Elämä urheilu-uran jälkeen

Nykäsen laulajan ura alkoi heti aktiiviurheilu-uran jälkeen. Vuonna 1992 ilmestyi ensimmäinen albumi Yllätysten yö ja Matista tuli suosittu esiintyjä ympäri Suomea. Seuraavan albumin nimi oli Samurai ja se ilmestyi heti seuraavana vuonna. Kolmatta levytystä saatiin odottaa pidempään, mutta vuonna 2002 ilmestyi paluusingle, jonka nimi oli Elämä on laiffii. Kolmas pitkäsoitto esiteltiin vuonna 2006 nimellä Ehkä otin, ehkä en. Kaksi viimeistä ovat saaneet nimensä Matin kuuluisien lentävien lausahdusten mukaan, joita ovat myös “fifty-sixty” ja “jokainen tsäänssi on mahdollisuus”. Nykäsestä tuli Suomen toinen henkilö Tapio Rautavaaran, joka on voittanut kultaa sekä olympialaisissa että albumillaan, jälkeen.

Matin uralla on ehtinyt tapahtua paljon muutakin. Hänet valittiin 1980-luvun parhaaksi suomalaiseksi urheilijaksi, viime vuosisadan toiseksi parhaaksi urheilijaksi, 1980-luvun jyväskyläläiseksi ja vuoden 2013 Urheilugaalassa hän sai palkinnon elämänurastaan mäkihypyn parissa. Miehestä on tehty elokuva Matti vuonna 2006, Nykäsen Matti tosi-tv pyöri vuonna 2012, dokumentti Nykänen omin sanoin 2016. Lisäksi mäkihyppääjä pääsi olympiakultineen postimerkkiin vuonna 1988.

Mies on myös osallistunut ”Mattihan se sopan keitti: Nykäsellä höystetty” -keittokirjan tekoon vuonna 2007 ja hänestä on kirjoitettu useita kirjallisia julkaisuja. Viimeisin Matista kertova esitys on Show Not Matti Nykänen Revyy vuodelta 2017.

Matti Nykänen näyttää kiinnostavan edelleen ja voidaan vain veikkailla, mitä tuo Jyväskylässä syntynyt keksii seuraavaksi kepposekseen.

Tommi Mäkinen

Jyväskylän MM-rallin reitin varrella kasvanut ralliautoilija Tommi Mäkinen syntyi 26.6.1964 silloisen Jyväskylän maalaiskunnan Puuppolassa, joka on nykyään osa seutukunnan aluetta. Kasvupaikasta mahtoi olla jotain hyötyä, sillä Mäkinen ajoi itsensä neljä kertaa peräkkäin rallin maailmanmestariksi.

Tommi Mäkinen aloitti kisailun jo teininä moottoreilla. Hän osallistui traktorikyntökilpailuihin onnistuen saamaan myös voittoja. Ensimmäisen rallinsa Mäkinen ajoi junioriluokassa vuonna 1985 Nokialla tullen kolmanneksi. Suomenmestaruussarjan ja N-sarjan jälkeen hän siirtyi MM-sarjaan.

Maailmanmestaruussarjassa Mäkinen ajoi yhteensä 139 rallia Nissanin, Fordin, Mitsubishin ja Subarun tallissa. MM-voitot tulivat Mitsubishin tallissa. Vuosien 1987-2003 ajettujen rallien aikana Mäkinen nousi korkeimmalle palkintopallille 24 kertaa. Koko sarjan voitot tulivat vuosina 1996-1999. Mäkisen lisäksi neljään perättäiseen voittoon on yltänyt ainoastaan Sébastian Loeb.

Yksi Suomen ja koko maailman tunnetuimmista rallikuskeista on pitänyt yksityiselämänsä erillään julkisuudesta. Hän on perustanut juurilleen Jyväskylään Tommi Mäkinen Racing -autotehtaan, joka valmistaa vuosittain n. 20 ralliautoa 135000 euron pyyntihintaan ja tarjoaa rallikoulutusta. Tommi Mäkinen toimii muutenkin yhä rallin parissa, sillä hän on vuodesta 2017 työskennellyt Toyotan MM-rallisarjan tallipäällikkönä.

Laura Voutilainen

Jyväskylässä 17.5.1975 syntynyt Laura Voutilainen muutti 5-vuotiaana Hollolaan ja aloitti Lahdessa musiikkiopinnot. Laura nousi julkisuuteen ensimmäisen nimeään kantavan levyjulkaisun myötä vuonna 1994. Esikkolevystä tuli sen vuoden Suomen myydyin 144 000 kappaleella.

Menestys jatkui seuraavan levyn myötä, sillä vuonna 1996 julkaistu albumi myi platinaa. Laulaja on julkaissut tämän jälkeen useita albumeja nimellä Laura Voutilainen ja Laura. 2000-luvun puolella Laura siirtyi iskelmästä popimpaan musiikkiin. Kaikista tunnetuin esiintyminen nähtiin, kun hänet valittiin edustamaan Suomea Tallinnassa järjestettyyn vuoden 2002 Euroviisuihin. Suomalaislaulaja sijoittui sijalle 20, mutta voitti myöhemmin viisufanien sydämet, jotka kilpailun jälkeen antoivat hänelle ykkössijan sekä esiintymisen, että kappaleen puolesta. Laura esitti viisuissa Addicted to You -biisin englannin kielellä.

Laura on voittanut urallaan kaksi Emma-palkintoa, Iskelmän vuoden naisartistin palkinnon ja Iskelmä-Finlandian. Voutilainen on tehnyt useita albumeita, joista yksi on myynyt platinaa ja yksi kultaa. Viimeisin albumi on Miks ei vuodelta 2017. Hän on tullut julkisuudessa tutuksi myös kutsuttuna kahdesti Linnan juhliin, tullut toiseksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, toimimalla Idols-tuomarina ja osallistuen Vain elämää -ohjelmaan vuonna 2017.

Lauraa on kuultu myös kiertueilla, musikaaleissa ja piirroselokuvien ääninäyttelijänä. Alun perin jyväskyläläinen Laura Voutilainen jatkaa siis menestyksekästä uraansa laulamalla itsensä koko Suomen sydämiin.