Jyväskylä on tunnettu aktiivisena kulttuurikaupunkina, jonka legendaarisissa keikkapaikoissa suurin osa suomalaisista artisteista on kiertänyt jossain vaiheessa uraansa. Varsinaisten musiikkikeikkojen lisäksi kaupungin ravintoloissa esiintyy sekalainen sakki sekä kotimaisia että ulkomaisia, usein toistaiseksi hieman tuntemattomampia artisteja lähes kaikista musiikkigenreistä.

Yleensä rock- ja popmusiikki sekä raskaampi heavypainotteinen ohjelma ovat livetapahtumien suosituimpia tyylisuuntia. Jos olet tapahtumatuottaja, keikkamyyjä tai yksinkertaisesti idearikas musiikinrakastaja, suunnittele tilaisuus mahdollisimman huolella ja ota sitten rohkeasti, hyvissä ajoin yhteys haluamasi ravintolan ravintolapäällikköön tai ohjelmavastaavaan, jos baarin tiedoissa on erikseen nimetty kyseinen henkilö.

Asiakkaanakin voit pyrkiä vaikuttamaan niin Jyväskylän kuin minkä tahansa muunkin paikkakunnan ohjelmatarjontaan jättämällä tiedusteluja ja ehdotuksia tulevasta ohjelmasta ravintolan palautelomakkeella, vieraskirjaan tai esimerkiksi Facebook-sivulle. Muista tukea lähialueesi parhaita livepaikkoja käymällä kuuntelemassa niissä sellaisiakin esiintyjiä, joista et ehkä aiemmin ole kuullutkaan. Sillä tavoin pidät kulttuurin pyörimässä ja samalla saatat saada uusia musiikkituttavuuksia.

Tanssisali Lutakko

Lutakko on Jyväskylän tunnetuimpia ja legendaarisimpia keikkapaikkoja, jota ylläpitää Jyväskylän Elävän Musiikin yhdistys JELMU ry. Paikka sijaitsee osoitteessa Lutakonaukio 3. Valtakunnallisena keikkapäivänä 14. helmikuuta Lutakkoon on ilmainen sisäänpääsy eikä eteismaksuakaan veloiteta.

Osassa tapahtumia pätee sama kuvio, muun muassa Megarockin kohdalla 20.tammikuuta 2018. Lutakossa järjestetään kattavasti tapahtumia, kuten Garagefest, burlesque-tapahtuma ja ikärajaton Tubetour 2018, jossa alaikäisetkin pääsevät tapaamaan YouTubesta tuttuja videontekijöitä. Lutakon keikkatarjonta kattaa keväällä 2018 kotimaisia nimiä, kuten Erja Lyytikäinen, Kolmas Nainen, Melrose ja Francine, raskaammalta osastolta mm. Beast in Black.

Ulkomaisista artisteista Lutakon lavalla nähdään maaliskuussa muun muassa norjalainen Satyricon ja yhdysvaltalainen The Bellrays. Jelmun tapahtumia pidetään myös Ilokivessä ja ravintola Mustassa Kynnyksessä Hannikaisenkadulla, jossa lavalle tulee nousemaan mm. Rotten Sound. Lutakon loistavaan ohjelmatarjontaan tutustut kätevimmin keikkapaikan omilla kotisivuilla.

Ilokivi

Ylioppilastalo Ilokiven monitoimitila sijaitsee Ilokiven alimmassa kerroksessa, jonka sisäänkäynti on talon Keskussairaalantien puoleisessa päädyssä. Samassa rakennuksessa toimivat myös Kampus Kino sekä Jyväskylän ylioppilasteatteri.

Ilokiven monitoimitila toimii areenana keikoille, joita järjestää muun muassa Jyväskylän Elävän Musiikin yhdistys. Keväällä 2018 siellä kuullaan esimerkiksi Yö-yhtyettä Hyvän Yön lauluja -keikkaillassa. Ilokivi – On Stage -keikkailloissa kuullaan raskasta metallimusiikkia mm. Metal Festissa ja ovatpa lavalla viihdyttäneet myös stand up -koomikko Ali Jahangiri sekä Eläkeläiset huumorihumpallaan. Ilokiven tapahtumista saa parhaiten tietoa Facebookista.

Vakiopaine

Jyväskylän Kauppakatu 6:ssa sijaitsee Vakiopaine, vakituisten asiakkaiden lojaaleissa puheissa Vakkari. Vakiopaineessa kuullaan vaihtelevasti eri artistien musiikkia, mutta myös Kapun lauluklubin tarjontaa sekä Runoklubin sanataidetta. Sen ohjelmasta ja muista kuulumisista saa ajankohtaisinta tietoa Facebookissa.

Poppari

Live Music Club Ravintola Popparissa on vauhti päällä! Onpa siellä esiintynyt myös suomalais-ranskalainen duo Eva & Manukin. Popparin porukka lienee usein paikallista vakiosakkia, minkä vuoksi tunnelmakin on olohuonemainen ja helposti lähestyttävä ainakin sekaan sopiville livebluesin ja muun musiikin ystäville. Klubi-illoissa kuullaan kasarimusiikkiakin.

Kaiken kaikkiaan Popparista välittyy sellainen tunnelma, että paikallinen musiikkielämä on varsin aktiivista ja paikka tarjoaa väylän varsinkin jyväskyläläisille jazz- ja bluesmuusikoille sekä elämyksiä kyseisten musiikkisuuntausten, mutta myös muunkin materiaalin faneille. Ja jos musiikki ei ole se juttu, Pop-Up Comedy Clubin illat takaavat naurut niille, joita stand up -komiikka ilostuttaa. Ravintola Popparin tapahtumia pääsee tutkailemaan Facebookissa.

Katse Ravintolat

Jyväskylän Pub Katse eli Facebookissakin nimen Katse Ravintolat alta löytyvä paikka toimii esiintymispaikkana erilaisille paikallisille ja miksei ulkopaikkakuntalaisille artisteille useista eri genreistä. Vuoden 2018 ensimmäisiä kiinnityksiä on päivitetty pitkin joulukuuta Katseen Facebook-profiilissa, kun tietoon saatettiin Reckless Love -yhtyeen esiintyvän Katseessa maaliskuun 16.päivä.

Keikkailtojen ja musiikkitapahtumien lisäksi Katseen lavalla on nähty esimerkiksi improvisaatioteatteria. Sen ohjelmisto painottuu rockiin, punkkiin ja kenties marginaalisempaan, performatiiviseen antiin. Väinönkatu 26 toimii Katseen tukikohtana, jonne kulttuurikansa käy niin arkena kuin viikonloppuisinkin iltakuudesta aina aamu neljään.

Red Neck

Bar Red Neck tarjoaa etenkin akustista musisointia nimekkäiltäkin kotimaisilta muusikoilta. Paikan tarjonnasta ovat vastanneet mm. Mikko Alatalo, Dave Lindholm, Ben Granfelt sekä Pelle Miljoona. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin jamitellaan akustisesti klo 22 alkaen ja Punaniskasta saa sapuskaa aamukahteen saakka.

Rokki-ihmisille Punaniska on siis ehdottomasti kokeilun arvoinen kohde, joka löytyy Asemakatu 7:stä. Joulukuussa 2017 baari ilmoitti, ettei osta toistaiseksi uutta ohjelmaa.

Kulttuuriravintola Ylä-Ruth

Ruth on operoinut Jyväskylässä jo 1960-luvulta alkaen. Paikkaa on kutsuttu myös yliopiston Sivukirjastoksi. Osoitteessa Seminaarinkatu 19 sijaitsevassa Kulttuuriravintola Ylä-Ruthissa esiintyvät vähemmän tunnetut artistit, joiden keikat painottuvat perjantai- ja lauantai-iltoihin.

Jyväskylän kulttuurimaine on suureksi osaksi vilkkaan opiskelijayhteisön ylläpitämää. Kaupungista löytyy monipuolista tarjontaa, mutta uudet tekijät ovat aina hyviä lisäyksiä elävän kulttuurin kehitykselle. Jos olet vasta asettunut Jyväskylään ja kulttuurituotanto kiinnostaa sinua, ujuttaudu mukaan aktiivien menoihin. Ravintoloiden ohjelmavastaavat kuuntelevat kyllä kaikki järkevät ehdotukset ja tarttuvat riittävän kiinnostaviin sekä kannattaviin ideoihin.